Delve

A Window and a Basement: Negotiating Hospitality at La Galerie Des Locataires and Podroom - the Working Community of Artists

Ivana Bago (ARTMargins, 2012)

U tekstu se predlaže komparativno čitanje dva samoorganizirana projekta nastala tijekom 1970-ih godina u Jugoslaviji i Francuskoj: Radna zajednica umjetnika "Podroom", koju je 1978. u Zagrebu osnovala grupa umjetnika, te La Galerie des Locataires (Galerija stanara), koju je u Parizu 1972. godine pokrenula povjesničarka umjetnosti Ida Biard. Analiza dotiče pitanje rada, odnos dematerijalizacije umjetnosti i dematerijalizacije rada 60-ih i 70-ih godina, u uvjetima koje pojedini teoretičari identificiraju kao prijelaz u postfordističke oblike rada, a uzimajući u obzir specifične okolnosti unutar kojih su djelovali sudionici oba promatrna projekta. Potraga za autonomnim oblicima rada, djelovanja i ravnopravne suradnje u isto vrijeme je podrazumijevala i potragu za slobodnim i autonomnim prostorima koji bi obuhvatili istovremeno umjetnost, život i rad. Koristeći same nazive samoorganiziranih inicijativa ili njihovoh pojedinačnih projekata kao temelj za analizu, tekst ispituje metaforički i teorijski potencijal "prozora" i "podruma" kao taktika djelovanja koje su protagonisti ovih inicijativa prigrlili i čije su potencijal istraživali. Ključnim postaje pitanje gospodarenja prostorom i gostoprimstva, odnosno međusobnog odnosa i napetosti između domaćina i gostiju, te između individualnog i kolektivnog djelovanja, posjedovanja i dijeljenja.

Bago, Ivana. 2012. “A Window and a Basement: Negotiating Hospitality at La Galerie Des Locataires and Podroom - the Working Community of Artists”. ARTMargins 1 (2:3):116-46. © 2012 ARTMargins and the Massachusetts Institute of Technology.

download txt