Delve

Kustoska platforma - Povijest kustoskih i umjetničkih izložbenih praksi u Hrvatskoj

Povijest kustoskih i umjetničkih izložbenih praksi u Hrvatskoj je serija javnih seminara i susreta posvećena istraživanju povijesti kustoskih praksi u kojoj sudjeluju studentice i studenti umjetnosti i povijesti umjetnosti. Program je nastao kao doprinos Delve-a programu Kustoska platforma, kojega su pokrenule Ivana Meštrov i Mihaela Richter.

Svaki sudionik/ca radionice bio je uključen u istraživanje pojedine teme koju je zatim prezentirao, uz raspravu s ostatkom grupe i zainteresiranom javnošću, u pojedinim slučajevima i s pozvanim gostima-predavačima. Cilj istraživanje bio je skicirati povijest kustoskih praksi u Hrvatskoj i njihov odnos sa širim društvenim i političkim kontekstom. Pažnja se posvećivala vezama između zagrebačke umjetničke scene s drugim središtima u Jugoslaviji, kao i razmjenama s međunarodnom scenom. Dvije osnovne linije proučavale su se paralelno: pojedinačni projekti i izložbene politike studentskih centara i drugih državnih institucija, i samoorganizirane izložbene aktivnosti i prostori koje su vodili umjetnici i umjetničke grupe. Među temama su bili uključeni: Gorgona (1959-1966); Galerija Studentskog centra, Zagreb i rad Želimira Koščevića; Studentski kulturni centar Beograd; Haustor Frankopanske 2A (izložbene aktivnosti Brace Dimitrijevića, Nene Dimitrijević i Gorana Trbuljaka); Rane 1970-e u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu (rad kustosa Marijana Susovskog i Dalibora Matičevića, prvi projekti u javnom prostoru); Motovunski susreti i video umjetnosti; Izložbe-akcije Grupe šestorice umjetnika; Radna zajednica umjetnika Podroom; kraj Nove umjetničke prakse i «povratak slikarstva»; Galerija proširenih medija (1982-1991); umjetnik kao kustos.

Koncept i vodstvo: Ivana Bago and Antonia Majača (Delve)
Sudionice: Jelena Graovac, Sanja Horvatinčić, Iva Kovač, Ana Kovačić, Petra Krolo, Ana Kutleša, Jelena Pašić, Ivana Peleh, Nina Pisk, Karla Pudar, Mihaela Richter, Marijana Rimanić, Zana Šaškin, Tanja Špoljar, Vanja Žanko.
Organizacija: Curatorial Platform (Ivana Meštrov and Mihaela Richter)
Podrška: Student Center Zagreb, Galerija Miroslav Kraljević

Rujan 2008. – lipanj 2009.
MM Centar, Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb

{{image78}}